Aslında çok zor işler değil ama tabi ki prosedürü var bu işlerin… Ben de ilk yurt dışı gezimiz öncesi yaşadığımız bu süreci sizinle detaylıca paylaşayım dedim… Çünkü ben bir çok siteden derleyerek bu bilgilere ulaşabildim. Kendim tecrübe edince de hepsini tek yazıda toplamaya karar verdim:)
Tabi ki ilk olarak pasaport işleminden başlayacağım:)
Pasaport için online başvuru yapmanız gerekiyor… Doğduğu günden itibaren tüm başvurular, başvuruyu yapan kişi adına yapılıyor. Yani siz doğduğu gün bile pasaporta başvursanız bebeğinizin T.C. kimlik numarası ve ismiyle yapacaksınız işlemi…
Randevu işlemi çok kolay… https://epasaport.egm.gov.tr/ sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Size en yakın tarih ve emniyeti seçmeniz ve çocuğunuzun T.C. kimlik numarasını girmeniz yeterli. Ayrıca randevunuz tamamlandığı anda, iletişim için verdiğiniz maile anında bilgisi düşüyor.
Şimdi sırada evraklar var:) Aslında göz korkutan bir evrak durumu yok. Malum bu işte en önemli nokta harçları doğru yatırmak ve fotoğraf boyutunun doğru olması. Çocukta ise bir önemli nokta daha var. Başvuruya anne ve babanın birlikte gitmesi gerekiyor. Eğer biri gidemeceyecekse, gidemeyen kişinin noterden muvafakatname vermesi gerekiyor. Bu tamamen güvenlik sebebiyle isteniyor. Biz mutlu aile örneklerinde tatil için pasaport işlemi düşünsek de, gerçekte çocuğu yurt dışına götürüp anne veya babadan ayırmak isteyenler de olabilir. Hatta olabilir değil, haberlerde okuduğumuz gibi oluyor.
0-18 yaş için prosedür aynı… Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmamış çocuklar için en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport verilebiliyor. Ancak komik olan sizin 5 yıllık olan pasaport için ödediğiniz harç 10 yılla aynı…
Son önemli nokta ise başvuruda çocuğunda olması gerekiyor.
Tam liste şeklinde gerekli bilgileri topluca sıralayayım…
Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere) – 50mm X 60mm ebatlarında – Fonu Beyaz – Biyometrik özelliklere sahip – 2 adet
Reşit olmayan anne ve baba ya da kanuni temsilcilerinin nüfus cüzdanı aslı.
Anne ve babanın veya kanuni temsilcinin müracaat sırasında şahsen hazır bulunması gerekiyor. Anne veya babanın müracaat sırasında hazır bulunmasına mani teşkil edecek özel durumlarda, olmayan ebeveyn için muvafakatname düzenlemesi ve muvafakatname aslı ile başvurunun yapılması gerekiyor. Reşit olmayan çocukların anne ve babaları ya da kanuni temsilcilerinin, birimlerimize gelerek veya noterden verecekleri muvaffakatname aslı geçerli.
Müracaat sırasında parmak izi alınıyor. Ancak bu 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5’inci maddesi uyarınca 7 yaşından gün almış çocuklar için uygulanıyor. Eğer daha önce parmak izi verildiyse bunu belgelendirmek ve bu belgeyi getirmek önemli…
Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı (Adına Pasaport Müracaatı Yapılacak Birey Adına Yatırılmalı.)
– Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması – Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) – Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekiyor.
Pasaport Harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı (Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport tanzim edilmektedir. Adına Pasaport Müracaatı Yapılacak Birey Adına Yatırılmalı).
– Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması – Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) – Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekiyor.
Bu arada bordo olarak bildiğimiz umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık, 4 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık olarak düzenlenmektedir. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport verilebiliyor hatırlatmış olayım:)
Gelelim pasaport harçlarına…
2016 yılında geçerli olan harç bedellerini paylaşıyorum. Biliyorsunuz bunlar sık sık değişiyor. O yüzden siz mutlaka yatırmadan kontrol edin. Gerçi tüm bankalar bu rakamları çok iyi bilir, onda sorun yok:)
01.06.2010 tarihinden itibaren umuma mahsus, hususi ya da hizmet e-Pasaportu almak isteyen başvuru sahipleri; Pasaport defter bedellerini “pasaport defter bedeli” adı altında, Harç bedelleri ise “e-Pasaport harç bedeli” adı altında, Maliye Bakanlığı’na bağlı il/ilçenin defterdarlık/mal müdürlüklerine, veznelerine veya Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan aşağıdaki bankalara yatırabiliyor. Alınacak dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalı. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız en önemli noktalardan biri. Yatırılacak harç ve defter bedelleri dekontlarına “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması, 1.nüshasının sizde olması ve dekontta, tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması şartç
Türkiye Pasaport Harç ve Defter Bedelleri |
|
Gelelim sürecin devamına…
Pasaport için randevu saatinizden önce mutlaka emniyet müdürlüğünde olun. Bizimki çok maceralı bir gidişti. Çok erkene alalım kalabalık olmasın diye 9:00’a randevu alıp, 8:30 gibi orada olalım diye Eliz’i erkenden uyandırınca işler karıştı. Aslında uyandırmak sorun değil, çocuğu hızlıca çıkalım aç gitmesin diye bir bardak süt içirip bir de uzun bir yol yapınca güne bol kusmuk ile başladık. Çünkü olmaz bir şey oldu ve Eliz’i yol tuttu:) Tam 4 kere büyük insan tadında kustu ve onu araba koltuğundan çıkartmak zorunda kaldım. Yanımda ‘gerekmez ama dursun’ diye aldığım bir giysi yedeği vardı ama o da gitti tabi:) Arabadaki tüm müslinler de battı. En son benim üstüme de kusunca biz pasaport işlemine kusmuklu üst başımızla girdik. Hatta rezil olmayalım diye kenarlarda falan bekledik çünkü hayal edemeyeceğiniz bir haldeydik:)
Neyse işlem çok kısa sürdü ve hızlıca döndük:) Pasaport 1 hafta sürmeden PTT Kargo ile eve gönderildi. Ancak ben evde değildim o gün o yüzden gidip şubeden aldım. Çok kolay bir operasyon oldu anlayacağınız. Tabi o şahane yol tutmasını saymazsak…
Sırada vize işlemleri var…
Biz hem kendimiz, hem de Eliz için Macaristan Konsolosluğu’ndan Schengen vizesine başvurduk… Her ülkenin vize başvuru belgeleri farklılık gösteriyor ama tabi temelde bir çok belge aynı… İlk olarak şunu belirteyim. 2016 yılı itibariyle Macaristan için Orange Vize üzerinden randevu almanız gerekiyor. Orada gerekli belgelerin hepsi detaylı bir şekilde verilmiş. Ben burada bir kaç minik tüyo yazacağım. Biz aile olarak gittiğimiz için banka dökümlerini sadece kendimiz için basmıştık. Sonuçta Eliz’in banka dökümü yok:) Ancak o da bir birey olarak başvurduğu için kendinize yaptığınız tüm belgeleri ona da hazırlamak gerekiyormuş. Gerçi sorun olmadı, sadece orada normalin 10 katı fiyata fotokopi çektirmemiz gerekti. Başvuru formu, tel ve uçak rezervazyonları, biometrik fotoğraflar, seyahat sigortası ve diğer belgelerin yanı sıra anne veya baba olarak konsolosluğa ithafen ‘…-… tarihleri arasında Macaristan’a yapacağımız turistlik gezide kızım/oğlum ….’ın tüm masrafları tarafımdan karşılanacaktır.’ gibi bir sponsorluk yazısı yazmanız gerekiyor. Bizde Aytek yazdı bu yazıyı:) Güzel olan ise 12 yaş altı çocuğun başvuruya bizzat gelmesi gerekmiyor, anne ve babanın orada olması yeterli. Eğer başvuruya ikisinden biri gidecekse yine muvafakatname hazırlanması gerekiyor. Gerçi ben bu bilgi orada yazmasına rağmen bir kere de arayarak teyitledim ‘gelmesi gerekir mi?’ diye… Bir de güzel olan Eliz’den vize başvuru parası da almadılar ki biz hepimiz şok olalım…
Onun dışında başvuru ile ilgili aklınıza takılan soru varsa bu link size yardımcı olacaktır. Yine başvuru ile ilgili diğer bilgiler ise Orange Vize sayfasında mevcut:)
Özetlersem Eliz’siz gittiğimiz vize başvurusu da gayet kolay tamamlandı ve biz yaklaşık yarım saat içinde işlemlerimizi tamamlamıştık. Bir bilgi daha… Eğer isterseniz çıkışta ücretini ödeyerek UPS ile vizenizi istediğiniz adrese gönderebiliyorlar. Kişi başı 30 TL ücret alıyorlar. Biraz fahiş bir fiyat ama oraya tekrar gidecek vaktiniz yoksa iyi çözüm oluyor. Bir de başvuru yoğunluğunu göz önüne alarak 15 günden daha az vakit olmamasına dikkat etmenizi önemli belirtmişler. Yani siz siz olun vize işini son dakikaya bırakmayın:)
Pasaport ve vize işlemleri tamamsa herkese iyi tatiller…
Merhaba, cocuklarin bizzat konsoloslukta bulunmasina gerek var mi acaba?