Asude Oflaz’dan Hamilelere Tavsiyeler…

Nedendir bilinmez, hamilelik her kafadan bir ses çıkması demek. Herkesin kendine göre bir tecrübesi var anlıyorum ama gerçekten de herkesin tecrübesi sadece kendine!

Biri için çok kolay geçirmiştir, biri çok kilo almıştır, biri çok az kilo almıştır, biri düşük tehlikesiyle 5 ay yatmıştır, biri çok kusmuştur, birinin midesi bile bulanmamıştır… İşte tam da bu yüzden herkesin hamileliği kendine diye bir durum var:)

Aynı şekilde sizin hamile olduğunuz dönemde bir çok arkadaşınız veya tanıdığınız hamilelik yaşamış ve bebek konusunda tecrübeli olabiliyor… Tıpkı hamilelik gibi bu kez bebek bakımı tavsiyeleri başlıyor. Emzirme, banyo, giyim, uyku yani aklınıza ne gelirse… Burada da aynı şey geçerli. Her bebek farklı ve en önemlisi sizin hayatta kendinize göre bir tarzınız var.

Tabi burada amaç kimseyi dinlemeden o acemilikle kafanın dikine gitmek değil. Ama doğrusu bu yorumları dinleyip size mantıklı gelenleri mümkünse gerçek bir uzmandan öğrendiğiniz doğru bilgilerle birlikte uygulamak. Tecrübenin de çok önemi ayrı çünkü. Ama tecrübelerin de filtrelenmesi gerektiğini unutmamak gerek:)

Bu konuda doğum sürecini sağlıklı yaşamak isteyen anne-babalara, hamilelik öncesi ve sonrasına yönelik eğitimler veren çok güvenilir kişiler ve onların kurduğu eğitim merkezleri var. Örneğin Hamile Okulu’nun kurucusu Ebe Asude Oflaz, bu konuda en tecrübelilerden…

Hamilelik her ne kadar dünyanın en doğal olayı dense de, insan hamile kalınca normalde rahat konuştuğu tüm konulardan korkabiliyor. Arkadaşının bebeğini hoplata zıplata severken, sanki kendi bebeğini zor tutarmışsın gibi gelebiliiyor. Ya da ona yetebilir miyim korkusu daha hamileyken hafiften başlıyor. Tabi ki insan onu kucağına alınca ve birbirine alışma süresini atlatınca bunları hatırlamaz bile ama o kadar bilinmez ve heyecanlı bir yolculuk ki, hata yapmak istemiyorsun.

Asude Oflaz da bu konuda hamile kadınlar için kulaktan dolma bilgilerin yaşatabileceği gerginlik ve stresten kurtulma yolunu açıklamış. Aslında yolu belli.. Doğru kişiden yani tecrübesi ile güven veren kişiden bu süreçlerde eğitim almak kafanızı çok rahatlatacaktır.

Asude Oflaz’a göre hamilelik döneminde yapılması gerekenler;

  1. Başkalarının doğum hikâyeleri ve doğuma ait düşüncelerinden oluşan kulaktan dolma bilgiler, kadınlarda bilgi kirliliğine neden olarak stres yaratıyor. Doğru yerden doğru bilgi alan anne adayları, hamilelik süresince ve doğum sırasında doğru ve sağlıklı düşünebiliyor. Anne adayları sürece dair ne kadar çok şey bilirse o kadar az stres yaşıyor.
  2. Anne adayları, hamilelik ve doğumun fizyolojik olarak bedende nasıl gerçekleştiğini bilirse, doğumla ilgili beklentilerine paralel olarak bedenleriyle uyum içinde olabiliyor.
  3. Hamilelik eğitimlerinde anne adayları, hamilelikte ve doğumda çıkabilecek sorunları engelleyen en önemli nedenlerden biri olan doğru beslenmeyi öğrenebiliyor. Eğitim süresince kadınlar, hamilelikte kilo alımı konusunda da sağlıklı olmayı öğrenebiliyor.
  4. “Hareket”, hamilelikte ve doğumda çok önemli… Pelvis bilgisi ve doğru hareketleri yapmayı öğrenmek doğumu son derece kolaylaştırıyor.
  5. Doğumdan önce öğrenilen, doğum kasılmalarını rahatlatan teknikler (masaj, araomaterapi, termal uygulamalar vb.) anne adayının doğuma bakışını pozitif etkiliyor.
  6. Eğitimlerdeki nefes çalışmaları, beden farkındalığını arttırıyor çünkü doğru nefes, anne-bebek sağlığının olmazsa olmazlarından biri…
  7. Anneyle birlikte babanın da eğitim alması, babanın hamileliğe ve doğuma katılımını sağlıyor. Baba, doğumun dışında kalmayarak; aile birlikteliğinin, sorumluluğunun ve sevincinin paylaşımını yaşayabiliyor.
  8. Eğitimlerde yapılan emzirme, bebek bakımı gibi çalışmalar, annenin “bebeğime nasıl bakacağım?” sorularına cevap oluyor ve annenin korkusunu azaltıyor.
  9. Babanın bebek bakımı eğitimi alması, doğum sonrasında anneye yardım etmesini kolaylaştırıyor.
  10. Ve çok daha önemlisi, doğru bilgiyle donanmış bilinçli anne-babalar, geleceğin bilinçli nesillerini yetiştirmek için bu bilgileri ve hassasiyeti aktarabiliyor.
Henüz Yorum Yok

Yorum bırakın

Email hesabınız yayımlanmayacak.